Banner Esbaiola't 2023

Cartell de luxe a l’Esbaiola’t amb 7 companyies internacionals i atapeït d’estrenes

  • Quatre espectacles internacionals viuran la seua posada de llarg a l’estat espanyol al Festival de les Valls d’Àneu, del 13 al 16 de juliol
  •  La Baldufa hi estrenarà «Amal» el nou espectacle de teatre amb tècniques de circ, on han dirigit al Duo Laiaiona

 El festival Esbaiola’t manté una programació de qualitat i molt diversa en la seva 16a edició, que serà la més internacional, amb la presència de 7 companyies foranies: 4 de França i la resta d’Irlanda, Bèlgica i Israel.

4 estrenes internacionals

Per primer cop es podran veure a l’estat espanyol «Gaïa 2.0» dansa hip hop de la companyia francesa Bakhus, , les acrobàcies a «La Peur au Ventre» dels francesos Toi d’Abord i els titelles dels belgues Tof Theatre amb «Why not!».

A l’Esbaiola’t 2023 també hi destaca la posada de llarg del nou espectacle de circ «Amal», coproduït per FiraTàrrega i on els tres membres de la Baldufa han passat al paper de direcció. Amb les artistes de circ Ona Vives i Laia Gómez (duo Laiaiona) han donat forma a un espectacle de teatre amb tècniques de circ per a tots els públics.

2 estrenes a Catalunya

 La companyia francesa Daromai estrenarà a Catalunya el seu nou espectacle «Façade», i també «Caillasse» un muntatge de teatre físic a càrrec dels francesos Le Guichet.

L’elenc de companyies forànies, que atorguen un cartell de gran qualitat a aquesta edició, el completen els irlandesos Hands Down Circus amb el circ de «Tape that!» coproduïda amb Firatàrrega, i els israelians Kulu Orr amb el muntatge de música i circ «Control Freak».

Al Festival de les Valls d’Àneu s’hi podran veure en escena, en total, una vintena de companyies, entre les quals els catalans Farrés Brothers, que, tot just després d’estrenar al Grec, mostraran el resultat de la residència de creació que van fer al maig de la mà de l’Esbaiola’t i la Fira de Tàrrega, i de la qual n’ha sorgit l’obra teatral «HoHiHu, l’horrible història de la humanitat».

Entre el ventall de propostes que arriben de la resta de l’estat, hi ha dos obres de circ: «Els viatges de Bowa», dels madrilenys La Gata Japonesa, i «Poi» de la companyia mallorquina D’es Tro. Els logronyesos El Patio Teatro, per la seua part, oferiran la creació «A Mano», de teatre d’objectes. El festival també comptarà amb l’espectacle inclusiu de la Fundació Alosa «Històries de paper».

La Baldufa també oferirà un passi d’ImPERFECT, la seua primera creació de dansa de la mà de Sol Picó, guardonada com a millor espectacle de gran format a FEETN 2023.

Tallers, instal·lacions i moltes activitats Km0

L’Esbaiola’t és un festival per al gaudi en família, i mantindrà tot un reguitzell de propostes de tallers i instal·lacions per a la canalla, com «Puck i la seva troupe» de Tombs Creatius i els tallers per a la canalla de Solaç i de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a més d’un  ampli ventall d’espectacles i activitats de quilòmetre zero.

La 16à edició de l’Esbaiola’t se celebrarà del 13 al 16 de juliol a Esterri d’Àneu. La venda d’entrades es posarà en marxa el proper 15 de juny i s’hi pot accedir a través del web festivalesbaiolat.cat