L’Esbaiola’t recupera el carrer en la 15a edició i amplia els espais d’actuació en plena natura

Arribem a la quinzena edició de l’Esbaiola’t brandant, més que mai, una defensa aferrissada de la cultura per a tothom, per a totes les edats i per a tots els territoris. La companyia La Baldufa, organitzadora del festival, aposta novament per un cartell de qualitat amb molts espectacles nous per fer volar la imaginació i per pensar.

Fem 15 anys al peu del canó, al peu de l’escenari, i ho celebrem recuperant tot el que havíem gaudit abans de la pandèmia. Recuperem el carrer, espai de cultura per excel·lència, amb el retorn a l’Esbaiola’t de tot un reguitzell d’espectacles itinerants, com el dels francesos Imperial Kikiristan amb «Fantasies Kikiristaneses». Els badalonins Xirriquiteula Teatre trauran als carrers d’Esterri el seu «Girafes». Entre el gran ventall d’itinerants no hi faltaran companyies Km0, amb la batucada d’Àneu Batukts i el correfoc dels Diables de les Valls d’Àneu o bé el cercavila de capgrossos de Kina Creu i l’Estarna, mostres dels estrets lligams que en aquests tres lustres hem teixit amb les diferents expressions de cultura popular de les Valls d’Àneu.

El Festival també recupera els jocs gratuïts al carrer per a tothom, situats enguany en un paratge natural fora del poble, l’Era del Marxant, convertida en una mena de paradís natural del joc. I en aquesta edició, com no, mantenim espais per als més menuts com el Nautilus, el sorral o el taller de maquillatge, a més del nou taller «Psicodèlia pels xics» dels Solaç on llums i pintura es posen al servei d’infants a partir d’un any.

Qualitat en un cartell carregat de noves propostes

Un total de 25 companyies actuaran durant els 4 dies del festival. La música i el teatre d’humor dels francesos  Imperial Kikiristan es podran veure amb «JümeläG». També de França cal remarcar l’estrena a l’estat espanyol de l’espectacle de circ de gran format «Marée Noire» de La Burrasca sobre una grua.

Manolo Alcántara, un referent del circ de qualitat a Catalunya i a tot l’estat, també arriba per primer cop a l’Esbaiola’t amb «Maña», un espectacle de carrer on l’enginy s’apodera de l’escenari a partir de la construcció d’una gran estructura amb mòduls. Els bascos Marie de Jongh, premi nacional d’Arts Escèniques per la Infància i la Joventut 2018, tornen a l’Esbaiola’t per mostrar-hi “Ikimilikiliklik”, un espectacle sobre les bruixes del tot en sintonia amb la història d’aquestes contrades. L’andalús Chicharrón Circo Flamenco portarà «Sin Ojana», un cant a la llibertat que homenatja al flamenc i a les dones, mentre que els madrilenys Trocos Lucos presentarà «la Tartana» una proposta de circ de tècnica impecable.

El Festival s’amplia i arriba a 4 nous espais naturals singulars

Entre els aprenentatges que ens deixa la pandèmia hi ha la necessitat d’aprofitar al màxim tots els espais naturals, motiu pel qual el festival incorpora en aquesta edició diferents indrets singulars que envolten Esterri d’Àneu per fer-hi arribar alguns espectacles. Natura i cultura es donen la mà per gaudir de 4 espais nous aprofitant el potencial de la zona. Al mirador es podrà viure una posta de sol musical, mentre que a la zona de la Hípica hi tindran cabuda les propostes de petit format de diverses companyies titellaires de gran nivell, com els Titiriteros de Binéfar, Rocamora Teatre amb titelles de fil o la Companyia Ortiga, amb un espectacle de petit format que acumula un reguitzell de guardons. A l’espai de Les Encantades, a la riera del Tinter, es podrà viure una excursió ben particular, amb un combinat de circ amb 3 estacions en llocs diferents amb dones de circ. Completa el ventall de nous espais en plena natura l’Era del Marxant, on Toc de Fusta oferirà «Els amics d’en Crusó».